Friday, December 16, 2016

Кога една книга е готова за четене?



Ако четете книги редовно, няма как да не ви се е случило да попаднете на стара книга, лепилото на която да се е втвърдило и начупило. Ако се опитате да разгънете страниците на такава книга, за да можете да четете безпрепятствено, много вероятно е лепилото направо да се счупи и част от страниците да се откъснат от тялото на книгата така, че повече да не можете да ги върнете обратно, както са си били. Такива страници винаги ще се показват извън книгата ви, когато тя е затворена като по този начин ще дразнят както вашия поглед, така и съвестта ви. Защо съвестта ли? Защото в желанието си да поправите нещо, което не е функционирало напълно добре, вие сте го развалили още повече.

Такова положение би могло да бъде предотвратено. Предстои да ви споделя една техника, която ще ви позволи да получите максимална наслада от четенето на текстове с физически носители. Тази техника е приложима най-вече за книгите с меки корици. Без значение дали са нови или не, използвани или не.

За да приготвите вашите книги за четене-с-удоволствие вие трбява да извършите следните манипулации върху тях.

Взимате книгата, която ви предстои да четете и я поставяте върху равна повърхност със заглавната й страница срещу вас. След това поставете книгата на деведесет градуса, спрямо повърхността,  върху страната, която виждате, когато книгата е на лавицата ви с книги. Това е частта от книгата, на която най-често е написано нейното заглавие. Случва се, разбира се, някой път на тази страна да е отбелязан единствено номерът на книгата от поредицата, в която е включена. Възможно е дори, да не е написано нищо на тази страна от книгата. Това означава, че текст ще има единствено на предната и на задната й корици. Повярвайте, в повечето случаи такива книги не са от книгите, които бихме нарекли „книги от голямо значение”. Тук не изключвам възможността такава книга да е много стара или пък с много специална корица, която не е позволила отпечатването на текст в тази част от книгата. Но нека се върнем на изучаваната от нас техника.

След като сте поставили книгата пред вас така, че да бъде перпендикулярно на поддържащата я повърхност, вие трябва да разтворите двете й корици едновременно. Правейки това, кориците ще застанат успoредно на поддържащата повърхност. После, започнете да взимате по десетина-двадесет страници (всъщност може би най-подходящото тук число е петнадесет) от двете й страни и внимателно натискайте вътршната страна на страниците, за да разчупите лепилото в основата на книгата. Основата на книгата е това, за което говорихме преди малко, и това, върху което поставихме първоначално книгата, за да застане тя перпендикулярно на повърхността пред вас. След това трябва да повтаряте това упражнение, докато не разделите книгата напълно на две равни части. Можете дори да погледнете с каква дължина (в страници) е книгата и приблизително да я разделите на две. Вдигайки в ръце така разполовената книга, можете да я огънете още малко. Целта ви е да се получи леко прегъване в средата на основата на книгата. Накарая, след като затворите книгата, можете и да намачкате книгата в основата й, тъй като вече сте накарали страниците на книгата да стоят малко отворени и сега е добре да ги върнете към първоначалното им състояние. Идеята е съвсем леко да пречупите лепилото на основната страна на книгата, за да може лесно да се разделя на две равни части, които съответно ще са разделени на частите, които сте избрали и вече сте прегънали.

Цялата операция е валидна и за стари книги с изсъхнало и начупено лепило между страниците си. След прилагането на тази процедура всяка книга е напълно готова за четене-с-удоволствие. Накрая, може да проверите книгата за залепена цена върху задната й корица в случай, че някой съвсем несъобразително и безразсъдно я е залепил там. 

Сега книгата е напълно готова за четене.

No comments:

Post a Comment