Monday, October 11, 2021

ЕКОЛОГИЧЕН МАНИФЕСТ

 

 

 

ЕКОЛОГИЧЕН МАНИФЕСТ

Второ издание

 

Социално-екологична рамка 

за изграждане на устойчиви общности

 

 

Автор: Д-р Вихрен Митев (основател и директор на фондация Екологичен манифест – МанЕко)

Редактор: Елишиа Флъд (основател и изпълнителен директор, „ЕОТО Уърлд)

 

 

Списък на поддръжниците:

Международна харта на Земята

Региони на климатично действие (R20)

Раза Руми и Ерум Явар (Daily Times, Пакистан), Емили Ръштън (директор на Грижа за климата), Балканска агенция за устойчиво развитие (BASD)

Специални благодарности на:

Д-р Аннамария Лехоцки, Кристин Лакайо (Международна харта на Земята), Дейвид Мей (AEGEE Wien), Радостина Славкова (Zazemiata.org), Български млади зелени и много други, които отделиха време за четене и обсъждане на манифеста.

ПРЕДГОВОР

 

Екологичният манифест е написан основно от Вихрен Митев през месеците, които той прекарва в чужбина по време на две програми за студентски обмен. Първите идеи за Екологичния манифест се раждат в родния му град (София, България). Той започва да работи по идеята за Манифеста, докато живее девет месеца в студентско общежитие в Амиен (Франция) и три месеца в Хуе (Виетнам), когато се разхожда по коридорите на Европейския парламент в Страсбург, пазарува в магазини с вендинг машини за рециклиране в Амстердам, участва в симулация по изработване на Парижкото споразумение във Филиала на ООН във Виена и когато кара шосеен велосипед в района Пикарди, Франция. Докато е в чужбина, хората, които среща, и различията в културите, които вижда, допълнително му помагат да реши и да помисли за формулирането на този манифест. Отначало документът съдържа само правила за ежедневни практики, които всеки може да прилага в полза на природата, енергията и потреблението, но по-късно се оказва, че текстът трябва да има по-дълбоки и далеч по-хуманни цели, които биха ни помогнали, от една страна, да бъдем по-добри човешки същества, а от друга, да се справим с най-сериозния от проблемите, пред които е изправено човечеството - глобалното затопляне вследствие на повишените нива въглероден диоксид (CO2) в атмосферата.

Текущите инициативи, от които Екологичният манифест вече е част, са Talanoa Dialogue, EOTO World campaign и Create A New Nobel Prize For The Fight Against Climate Change Petition.

 

 

 

ВЪВЕДЕНИЕ

Всяка от последните пет години е класирана като една от най-топлите[1] (18 от 19-те най-топли години са след 2000 г.). Това се случва като пряко следствие от нарастващото световно население - през 2018/2019 г. то се е увеличило с 1,07% - и процесите на индустриализация, протичащи най-вече в Европа от началото на 18 век. Настоящото средно увеличение на населението се оценява на 82 милиона души годишно[2]. Чрез процесите на производство и потребление се очаква нивото на  въглеродния диоксид (CO2) в атмосферата да нарасне с рекордно количество през 2019 г.[3]

Като следствие (само няколко примера):

1. Климатът на Земята се променя, причинявайки разселване на хора и нестабилност на общества по целия свят, увреждайки екосистемите и застрашавайки бъдещето на човечеството.

2. Глобалното морско равнище се покачва, като през последните десетилетия на изминалия век темпът значително нарасна[4]. През 2014 г. глобалното морско равнище е с 6,6 см над средното за 1993 г., което го прави най-високото средногодишно ниво, изследвано от сателити. Морското равнище продължава да се повишава със скорост от около една осма инча годишно (~0.3 см).

3. В хранителния сектор Организацията по храните и земеделието[5] изчислява, че при сегашните темпове на растеж глобалният брой на преживните животни (говеда, биволи, овце и кози) ще се увеличи от 4,1 млрд. на 5,8 млрд. между 2015 и 2050 г.

4. Бързото нарастване на световното производство на пластмаса започва едва през
1950 г. През следващите 65 години годишното производство на пластмаса се е увеличило почти 200 пъти, достигайки 381 милиона тона през 2015 г.[6] Това е приблизително еквивалентно на масата на две трети от световното население.

5. Общо 1600 въглищни централи са планирани или са в процес на изграждане в 62 държави по света[7]. Тези нови централи ще увеличат нивата на въгледобив с 43%[8], ще продължават да замърсяват атмосферата и да вредят на човешкото здраве.

 

ЕКОЛОГИЧЕН МАНИФЕСТ

 

Според някои като клон на биологията (βίος, bíos, „живот“, и λόγος, lógos, „реч, дискурс, разум“) - естествена наука, която изучава живота и живите организми – екологията (οἶκος „къща/дом, околна среда“ + λόγος) изследва взаимодействията между организмите и тяхната околна среда (например климат и екосистеми и живите видове). Други посочват, че екологията произлиза от науката за околната среда, която предоставя интегриран, количествен и интердисциплинарен подход към изследването на екологичните системи (екосистеми). Тези две основни подполета на науката за околната среда - проучванията за околната среда - включват в себе си все повече социалните науки за разбиране на човешките взаимоотношения, възприятия и политики, насочени към околната среда. Екологичното инженерство[9], от друга страна, се фокусира върху дизайна и технологиите за подобряване на качеството на околната среда във всеки аспект.

Тук ние разглеждаме екологията в много тясна връзка с екологичните изследвания, които търсят социалното измерение на екологичните заплахи като екзистенциални заплахи (социална екология) и отрицателни фактори за устойчивостта, благосъстоянието и мира. Вярваме, че борбата с екологичните проблеми на социално ниво трябва да се води чрез осведоменост на широката общественост за сериозността на тези проблеми, техните последици и йерархия. На второ място идва споразумяването за най-подходящите мерки, които трябва да бъдат предприети (индивидуално и колективно). Освен това регионалните центрове могат да действат и като центрове, разпространяващи информация сред най-маргинализираните общности във всяка държава. Образователната система трябва да бъде реформирана, за да позволи на учащите да бъдат част от проблемите в реалния свят, като ги свързва един с друг, но също така ги свързва и с природата. Младите трябва да споделят такива ценности, които им помагат да израстват като човешки същества (земни, земляни) с високи морални устои. Повече от двайсет века човешка цивилизация би трябвало да са достатъчни за днешните хора да осъзнаят своята отговорност, водеща ги към повече съпричастност, щедрост, доброта и смирение. Повече от два века от съществуването на сегашната образователна система също би трябвало да са достатъчни, за да се посочат нейните слаби страни - невъзможност всички да се приобщят към образователния процес, да се спре насилието, да се утвърди разбирането за космическото съществуване на хората и тяхната неразривна връзка с природата. Вече не можем да си позволим да преследваме същия икономически растеж в името на прогреса. Ние се нуждаем от по-добро качество на живот, основано на по-висока емоционална интелигентност. Такава интелигентност е достатъчно чувствителна, за да се отнася към околната среда като към ценен съюзник на човешкото съществуване. Трябва да преосмислим условията, в които живеем, и да изграждаме нов тип отношение към всичко, което ни заобикаля. Нуждаем се и от промяна в мисленето на влиятелни и могъщи личности и от активно участие в създаването на нова култура на сътрудничество. Трябва да разберем, че всички живи същества и природни обекти също имат достойнство, което трябва да уважаваме и защитаваме.

Освен това се нуждаем от по-малко конкуренция, загуба на енергия, скорост и шум. Нуждаем се от подходящо управление на ресурсите, с които разполагаме, за да ги разпределим за всички. Това означава по-малко потребление, по-добро качество на продуктите, ремонтиране и рециклиране въз основа на идеята за кръгова и споделена икономика. Местното или сезонното производство трябва да бъде за предпочитане, подкрепено от подходяща лична диета, като същевременно елиминира всички хранителни отпадъци. Постигането на този личен пример е много важен и с ежедневните си практики Екологичният манифест показва правилната посока в начина на мислене и действие, които ще ни отведат до по-устойчиво бъдеще. В такова смело ново световно образование науката и медицината трябва да бъдат най-важните области, за които винаги ще има достатъчно ресурси.

В енергийния сектор от решаващо значение за човечеството e да пренасочи потреблението си към енергия, идваща от чисти източници - за предпочитане слънчеви, вятърни и водни. Съществуващата ядрена енергия може да бъде етикетирана като лоша от някои хора, но тя трябва да се използва с оглед на извънредната климатична ситуация и целите, определени в Парижкото споразумение. Производството на стоки трябва да се управлява съгласно нуждите на потребителите, а не да е ориентирано към печалба.

Живеем във време, в което по-голямата част от човечеството е натрупало достатъчно интелектуален капитал, за да осъзнае, че алчността и границите между хората са абсолютно безполезни за тяхното развитие. Светът е похарчил 27,3 милиарда долара за глобална хуманитарна помощ през 2017 г.[10] Тази помощ дава възможност на голям брой хора в нужда да постигнат минималните условия за оцеляването си и допринася за тяхното културно, интелектуално и технологично развитие. Много усилия за промяна в отношението към екологичните проблеми бяха положени през годините – започвайки с книгата на Рейчъл Карсън Silent Spring, Arne Naess и Deep Ecology Movement, Инициативата за Деня на Земята, Конференцията на ООН за околната среда на човека, раждането на Грийнпийс, Доклада за общото бъдеще на ООН, срещата на високо равнище в Рио и смелия призив за действие на Savern Cullis-Suzuki, Хартата на Земята, Протокола от Киото, Парижкото споразумение и Благородните лауреати от Декларацията от Майнау за изменението на климата.

За съжаление, това не е достатъчно. Изключително несправедливо е, когато някои хора живеят в лукс, докато други нямат покрив над главата си, пият замърсена вода, хранят се оскъдно и нямат образование. Държахме очите си затворени за тези хора достатъчно дълго и продължаваме да игнорираме проблемите им. Дойде време да започнем решително да мислим и действаме по тези въпроси. Това означава да се самообразоваме - защото такъв начин на мислене не може да дойде от миналото, той е продукт на настоящето. Така трябва да възпитаваме и нашите деца. Често личните ни проблеми се оказват незначителни в сравнение с проблемите на хората в нужда. Колко материални облаги са ни необходими, за да живеем щастливо? И какво ни прави по-щастливи - материалното или духовното?

Част от човечеството отдавна е навлязло във фаза, в която е преситено с храна, стоки и комфорт. Проблемът е, че материалните блага не се разпределят равномерно. Всеки ден храна, облекло и суровини се изхвърлят, докато много хора все още са лишени от тях. Следователно е изключително важно тези блага да се използват по оптимален начин, като се спестят ресурсите за тяхното производство. Важно е самообразованието да включва нови принципи и методи за решаване на тези проблеми, защото е очевидно, че моментното удовлетворение на частичните нужди не води до тяхното пълно задоволяване. Нека отбележим, че не става въпрос за това някои хора да живеят на гърба на други, а за помагането на нуждаещите се, така че да бъдат способни да се издържат самостоятелно в бъдеще и да повишат своя жизнен стандарт. Например храненето на бездомник в нужда ще го спаси за деня, но няма да промени условията му на живот.

Да се ​​разчита единствено на външната помощ на държавата и нейните институции, невинаги е правилното решение на проблемите, защото тези институции невинаги имат възможност да отговарят на локално възникващи проблеми, до които сме най-близко ние, самостоятелно мислещите, образовани и земни хора. Хора, които не мислят за тук и сега и само за себе си, а за бъдещите поколения, които ще живеят на няколко места в космоса - друга страна на абсурдната ситуация, в която скоро всички ще бъдем.

Един от основните проблеми на човечеството през следващите десетилетия ще бъде глобалното затопляне и покачването на CO2 в атмосферата, което ще доведе до аномалии и сътресения в световен мащаб. Хората живеят с това явление и го пренебрегват, но климатичните промени, причинени от значителна човешка намеса в геологията и екосистемите на Земята, не са нещо нормално! В резултат голям брой хора са принудени да търсят нови домове. Става все по-ясно колко важно е да се предприемат действия в тази насока. Експлоатацията на природни ресурси е различен аспект на същата тема. Изглежда, че се работи за решаването на тези проблеми, но тяхното пълно отстраняване е все още далеч. Следователно са необходими нови сили, които да бъдат включени в борбата за опазване на естествения свят. Ние можем да бъдем тези сили, които ще излъчат нов начин на мислене и с малки лични примери ще предизвикат вълна от повече себеосъзнатост и действие.

Изискват се самообразование и ново глобално самосъзнание, активно проследяване и изпълнение на идеите, заложени в Екологичния манифест, чиято цел е да покаже как можем да оптимизираме използването на енергия и ресурси чрез малки стъпки в ежедневието си, за да ги пренасочим към нуждаещи се хора или да се посветим на работа в тази посока. Това е задачата, това е нашата задача. Промяната може да дойде отвътре навън. Дори и отговорностите на институциите зависят от съзнанието на хората, работещи в тях. Правенето на добро винаги е добро за някого. Грижата за живота, здравето, знанията и природата винаги ще освобождава време и ресурси, които могат да се използват по-ефективно. Трябва да осъзнаем, че спестяването на нашите ресурси цели намаляване на производството на ненужни стоки - процес, основан на незрялост, алчност и суета, от една страна, и липса на разбиране какво представляват хората и накъде отиват, от друга. Нещо повече - в дългосрочна перспектива природата не се нуждае от човека, за да оцелее, но човекът се нуждае от природата за своето оцеляване.

Време е за вълна от млади хора и състрадателни сърцати лидери, за които животът в мир е основа за развитие, а екологията - задължителен фундамент за устойчив прогрес. Време е за преосмисляне на бързо променящия се свят. Време е да разчупим предишните стереотипи. Ние трябва да бъдем креативни и проактивни по тези въпроси, трябва да контролираме действията си и винаги да бъдем наясно с техните последствия!

 

 

ПРИЗИВ ЗА ДЕЙСТВИЕ

Разбирането на ценностите, заложени в Екологичния манифест, ще помогне на хората да работят за положителна промяна. Формирането на общности, подкрепящи идеите на Екологичния манифест, ще допринесе за създаване на центрове за промяна. Задача на всеки член на такъв център ще бъде да се грижи за своето общество и на всяко общество - да се грижи за своите членове. И двете страни трябва да работят за подобряване на условията в периферията на обществото - чрез образование, повишаване на осведомеността и консултиране, достигащи до неинформираните и непросветените, променяйки съзнанието им. Главната цел в това движение трябва да бъде по-доброто бъдеще на човечеството и планетата, защита на природата и осигуряване на хармонично съжителство. Нищо по-малко от това.

 

Преосмислянето на сегашната ни култура и пагубната посока към това, до което ни води - нас, човешки същества, живеещи през двадесет и първи век - ще помогне на хората да разберат себе си по-добре и ще ги предпази от лоши или ефимерни цели. То ще им покаже ясно какво има реална стойност в живота и какво обслужва егоистични и алчни желания. Да бъдем по-добри хора, ще ни помогне да отглеждаме по-умни и по-отговорни деца, които от ранна възраст ще знаят, че Земята е дом за всички. Образованието на децата вкъщи трябва да се подпомага от реформирани училищни системи, които включват в учебната си програма адекватни предмети, чиито учебни програми обучават децата на ценности като творчество, устойчиво развитие, равенство, справедливост, екология и др. Правителства и неправителствени организации трябва да бъдат част от тази култура и да мобилизират потенциала си, за да направят промяната възможна.

 

Всичко казано няма нищо общо с дясното, центриското или лявото в политиката, по-скоро става въпрос за манифестиране на нашето бъдеще, манифестиране на новото нормално, което трябва да установим, манифестиране на бъдещето на нашите деца.

 

Това е екологична манифестация[11].

 

Бъдете част от тази промяна, като манифестирате участието си в движението. Използвайте Екологичния манифест във вашето ежедневие, във вашата професионална дейност, на вашия велосипед, на вашия електрически автомобил. Прилагайте ценностите на Манифеста в отношенията си с другите, в договорите с другите. Използвайте ги като «кодекс на честта», с който показвате доверие и приобщаване към другите.

 

 

 

ПОЛЕЗНИ ЕЖЕДНЕВНИ ПРАКТИКИ

 

ВКЪЩИ:

 

- Топлоизолация на помещенията (добре уплътнени прозорци и врати)

- Изключете електрическите уреди от режим на готовност

- Оптимизирайте работата на пералнята, съдомиялната и други домакински уреди, т.е. използвайте ги само в пълния им капацитет

- Намалете градусите на вашата отоплителна система. Не поставяйте термостати върху отоплителни уреди близо до прозорци, а далече от тях. Правете физически упражнения, те ще ви загреят. Обличането на по-топла или на още една дреха също е вариант

- Използвайте LED крушки

- Изключете осветлението в стаите, които не се използват

- Поддържайте отоплителните си уреди чисти, ще увеличите работния им капацитет

- Сменете старите хладилници. Те са „енергийни зверове“ и могат да ви струват допълнителни разходи на годишна база

- Използвайте контейнери за разделно събиране на отпадъци

- Използвайте оцет и сода бикарбонат за почистване вместо различни видове химически почистващи препарати

- Забравете капсулите за кафе - твърде много материали се изразходват за тяхното производство и използването им би могло да навреди на здравето ви. Опитайте се да замените сметаната за кафе с мляко (соево мляко и т.н.). Винаги изключвайте кафе машината след употреба, използвайте филтри за многократна употреба и опитайте да приготвите студено сварено кафе

- Отоплявайте и охлаждайте дома си с алтернативни източници на енергия (предимно ВЕИ)

- Налейте гореща вода от чешмата, преди да я кипнете

- Опитайте се да ограничите боклука си само до един буркан годишно

- Не оставяйте хладилника си отворен твърде дълго

 

В БАНЯТА:

- Когато миете зъбите си, сприрайте течащата вода (така ще спестите около 14 литра вода на година)

- Направете си сами паста за зъби/сапун/дезодорант или купете естествени, които не са в пластмасова опаковка. Опитайте се да използвате дървени четки за зъби

- Използвайте твърд сапун вместо течен в пластмасова бутилка. Опаковките от козметика могат да се рециклират. Купувайте рециклирана тоалетна хартия

- Помислете за използване на биде или поне намалете употребата на тоалетна хартия

- За жените: започнете да използвате менструални чаши. Те имат много предимства пред познатите тампони и подложки по отношение на здравето, бюджета и екологията

- Не давайте дрехите си на химическо чистене, преди да сте напълно убедени в необходимостта от това (използвайте екологично чисти препарати; сушете на открито, когато е възможно). Когато не е необходимо, не използвайте сушилня или режима на сушене на вашата пералня

- При възможност използвайте дъждовна вода за миене (на балкони, стълбища и др.)

- Използвайте електрически самобръсначки и четки за зъби, те издържат по-дълго и спестяват материали за производството на обикновени самобръсначки. Можете също да опитате да използвате самобръсначки с нулев отпадък

 

В ГАРАЖА, МАЗЕТО, ТАВАНА:

- Почти във всяко жилище има кутии с употребявани бои, стари бои, химически препарати, разтворители, антифриз, живачни термометри, смоли, катран, машинни масла; стари телевизори, перални машини, печки, хладилници и т.н. За да се отървете от тях, използвайте услугите на специализирани компании за събиране, съхраняване и изхвърляне на опасни или електронни отпадъци

- Ако имате стари електрически уреди, можете да попитате вашите познати или хора в групите „Подарявам...“ дали някой се нуждае от тях, и ги раздайте

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ:

- Пийте вода от чешмата, ако е възможно, вместо да купувате бутилирана минерална вода

- Отглеждайте растения у дома

- Вместо освежител за помещения, просто отворете прозорците и проветрете стаята

- Ако имате възможност, отглеждайте сами зеленчуци и плодове

- Избягвайте поръчките на стоки и храна за дома както от чужбина, така и на местно ниво - отпечатъкът за доставка и опаковане е огромен. Ще спестите транспортни разходи и ненужна документация

- Опитайте се да запазите чиста кутията за пица от вашата доставка, за да я използвате повторно и накрая да я рециклирате

- Компостирайте хранителните си отпадъци (у дома или в квартала)

- Намалете порциите храна - в повечето случаи не сме гладни, а сме подведени от размера на чиниите и рядко се нуждаем от три ястия наведнъж

- След хранене помислете дали можете да направите нещо, вместо да лежите или да си почивате. Това ще помогне на храносмилането ви и в същото време ще завършите отложена задача

- Утайката от кафе и торбичките от чай могат да се използват за наторяване на саксиите или дворовете

- Носете чаша термос, за да не използвате пластмасови чаши за еднократна употреба. Или още по-добре - носете термос с приготвено кафе или чай

- Яжте предимно пилешко месо - в сравнение с други животни птиците отделят най-малко количество CO2 във въздуха. Ако е възможно, яжте по-малко месо. Ако не искате да ядете месо, не го яжте само защото на определен празник се яде месо

- Яденето само на местно отглеждана храна за една година би спестило еквивалента на парникови газове от изминаването на 1000 мили (~1600 км) с кола. Само едно вегетарианско хранене седмично за една година спестява над 160 мили (~257 км) парникови газове от карането на кола

- Дарете дрехите, които вече не носите. Можете също да превърнете старите си дрехи в: одеяла, кукли, подложки за премахване на грим, чорапогащници, чанти и т.н. Интернет е пълен с такива идеи. Някои магазини също приемат стари дрехи и в замяна раздават ваучери. Също така организирайте или присъствайте на събитие за замяна на дрехи

- Купувайте книги от антикварни книжарници или електронни книги

- Управлявайте физическата поща, която получавате, и се отпишете от ненужните писма и откажете ненужните листовки, брошури и др. Можете също да поставите бележка на пощенската си кутия: „Без нежелана поща или реклами!“

- Пазарувайте в магазини за стоки втора употреба

- Използвайте устройства с механизъм за навиване (като фенерчета, радио и т.н.), които не се нуждаят от батерии

- Пишете си бележки върху касовите бележки

- Следете сметките си за ток, вода и отопление - това ще ви помогне да имате ясна представа за разходите си и как да ги оптимизирате

- Използвайте възможно най-малко пластмасови изделия

- Ако пушите, купете си бутилка с газ и пълнете запалката си

- Опитайте се да не използвате грила си с дървени въглища, а с дървен материал

- Отстранете капачките на пластмасовите бутилки и ги предайте на местата, където се събират - пластмасата им е с най-високо качество и е най-лесната за рециклиране. Предайте за рециклиране и старите опаковки от боя, мобилни телефони, найлонови торбички и мека пластмаса, касети за принтери, батерии, блистерни опаковки, контактни лещи, туби от пасти за зъби и четки за зъби, капсули за кафе, стари кърпи и одеяла (вижте всички продукти, които можете да рециклирате, и къде: https://www.globalcitizen.org/en/content/10-

неща, които не сте знаели, бихте могли да рециклирате/?

utm_source = facebook & utm_medium = социално & utm_content = глобално & utm_campaign = ge

neral-content & linkId = 40546596)

- Предавайте за рециклиране капачките от стъклени буркани

- Избягвайте използването на мокри кърпички, тъй като те не могат да се рециклират. Вместо това намокрете тези от плат

- Вместо да купувате подаръци с риск те да не се харесат или да са с неправилен размер, можете да подарите нещо нематериално. Подарявайте преживявания, а не предмети

- Ако видите интересна публикация в социалните медии за изменението на климата и т.н., споделете я

- Подкрепете организации, които се занимават с глобални проблеми, включително замърсяването на планетата (по-долу е даден списък на такива)

- Ако искате да имате домашен любимец - осиновите си. По този начин можете да помогнете за намаляване на бездомните животни. След като знаем, че 20% от общата глобална консумация на месо отива за хранене на нашите домашни любимци, обмислете възможността да ги храните с протеин от насекоми.

- Не на последно място се обърнете към политиците, присъединете се към партия, бъдете активни

 

В МАГАЗИНА:

- Използвайте платнена торба за пазаруване вместо пластмасови торбички - тя ще издържи много по-дълго. Но можете също да използвате вашите найлонови торбички многократно, докато станат подходящи само за торби за изхвърляне на смет

- Пазарувайте на едро (веднъж седмично, месечно) - спестява ви време и пари. Ако имате възможност, отидете пеша до кварталния магазин

- Не купувайте промоции "2 за 1", ако не се нуждаете от втория продукт или не намерите някой, който има нужда от него

- Купувайте продукти от рециклирани материали

- Ако е възможно, осигурете си доставка на мляко и пазарувайте локално

- Купете електрически уреди със сменяеми отделни части и такива с индекс на материалите (показва колко материали се използвани за производството му)

- Купувайте на едро – кафе, чай, варива и др.

- Купувайте енергийно ефективни електрически уреди

- Яжте плодове, вместо да купувате фабрично произведени сокове. Ако пиете сок - пригответе го сами. Това ще намали производството на опаковки и консумацията на консерванти

- Ако можете да поправите някаква вещ - поправете я, не купувайте нова

- Купувайте стоки втора употреба

- Когато купувате дрехи, вземете предвид тъканта. Производството на различните тъкани има различно въздействие върху природата, така че това е нещо, което трябва да се вземе предвид. Предпочитайте вълна пред синтетични материи

- Използвайте големите пластмасови бутилки като торби за смет. Невинаги е необходимо да използвате найлонови торби за смет

- Изисквайте разписката си, за да не бъде изхвърлена, и я използвайте повторно или я рециклирайте

- Ако обичате сладолед, за предпочитане е да купувате ръчно изработен във фунийка вместо в пластмасова чашка или опаковка. Можете и да си приготвите по-здравословен у дома

- Носете си собствени кутии, пакети, буркани и т.н., за да ги използвате, вместо да купувате нови, които ще изхвърлите след консумация

 

В ОФИСА:

- Пишете си бележки върху използваната хартия

- Пишете с молив и използвайте гума

- Винаги използвайте гърба на вече отпечатаните страници

- Събирайте отпадъчната хартия и я предавайте за рециклиране

- Вместо пластмасови прибори за хранене използвайте стандартни прибори

- Торете растенията в офиса с използваните торбички от чай и утайката от кафе

- Носете си храна от вкъщи за обяд или си пригответе на място, ако условията го позволяват

- Ако трябва да организирате публично събитие (например конференция, семинар и т.н.), помислете да го направите зелено събитие, което означава да включите екологични правила по време на планирането и провеждането му, за да минимизирате отрицателното въздействие на събитието върху околната среда

- Преразгледайте изработването и приемането на визитни картички за официални срещи и размяна на контакти (напълно нормално е например да запазвате нови контакти на вашия смартфон)

 

 

Следвайки всички тези практики, бихте спестили над 13% ОТ ВАШИТЕ МЕСЕЧНИ РАЗХОДИ ЗА ДОМА И ОФИСА!

 

НАВЪН:

- Засадете и се грижете за възможно най-много растения

- За къси разстояния: ходене, колоездене, ролери.

- За по-дълги разстояния: влак, автобус или споделено пътуване. Ако пътувате с други по един и същ маршрут, предложете да се съберат в една кола, вместо всеки да пътува със своята

- Ако имате възможност да изберете вашето транспортно средство, знайте, че изгарянето на гориво в небето е по-вредно за атмосферата отколкото изгарянето на гориво на земята

- Ако имате възможност, си купете електрическа или хибридна кола

- Изключете двигателя на колата си, когато сте в колата и просто чакате

- Спрете да ядете „бърза храна“

- Носете със себе си джобни прибори за хранене

- Избягвайте автоматичните автомивки - те са неефективни и неикономични

- Ако трябва да използвате кола през зимата или в студените дни, не я подгрявайте, преди да тръгнете (в днешно време колите са достатъчно модерни и не се нуждаят от подгряване)

- Изхвърляйте отпадъците само на определените места

- Яжте сезонни плодове и зеленчуци. Купувайте предимно местни стоки

- Бъдете в помощ на хуманитарни каузи като доброволци

- Разкрасете и обновете жилищните си пространства, погрижете се за зелените площи около тях

- Изчислете въглеродния си отпечатък по време на пътуване и засадете еквивалентния брой дървета или правете дарения на организации, които са специализирани в засаждането на дървета

- Докладвайте и коригирайте всички нередности, които забележите в ежедневието си! Противопоставяйте се на хора, които замърсяват или се държат неподобаващо

 

Този манифест е основа за самовъзпитание и самоусъвършенстване, които ще ни помогнат да ускорим процесите, водещи до подобряване на условията на живот за всички хора. Екологичният манифест показва редица дейности, които можете да извършите или да пропуснете, ако искате да помогнете за опазването на природата. Говорете за всичко това с вашето семейство, приятели и колеги. Променете мисленето и навиците си, преустройте жизненото си пространство - дома си, местата за срещи и спорт, офиса и откритите площи, за да рационализирате използването на природните ресурси.

 

 

Промяната ще започне с нас!

 

Екологията на първо място!

Благодаря.



[1] NASA.

[5] FAO.

[9] Малко по-различно изследване от геоинженерството, което е умишлена и мащабна намеса в климатичната система на Земята, обикновено с цел смекчаване на неблагоприятните последици от глобалното затопляне.

[10] Според Доклада за глобалната хуманитарна помощ за 2018 г. (Global Humanitarian Assistance Report 2018), който използва данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UNOCHA).

[11] Бяха посочени много цели, но резултатите все още са недостатъчни. Все пак се надяваме на хоризонта да има положителни примери. След неотдавнашната Декларация за амбиции, срещата на върха за виртуалния климат (Virtual Climate Summit), домакин на която е Н. Пр. Д-р Хилда Хайне, сега на дневн ред са климатичните стачки на Петъци за бъдеще, водени от Грета Тунберг, и движението „Въстание за изчезване“. След тях сме длъжни да дадем своя дял и да работим за по-добро бъдеще.

No comments:

Post a Comment